Bitcoin ETF: Poarta Tradițională către un Activ Neconvențional
Ce este un fond tranzacționat la bursă pentru Bitcoin și cum ajută investitorii tradiționali?
ETF-ul Bitcoin reprezintă una dintre cele mai ușoare modalități pentru investitorii tradiționali de a intra în lumea monedelor digitale.
Acest fond tranzacționat la bursă urmărește prețul Bitcoin pe mai multe platforme de schimb criptomonede.
Este vândut sub formă de acțiuni doar pe bursele de valori și oferă expunere indirectă la cea mai importantă criptomonedă.
Atunci când Bitcoin a atins pentru prima dată nivelul record de 19.000 de dolari la începutul anului 2018, cei mai mulți investitori tradiționali încă nu erau interesați de această criptomonedă. Cu ani în urmă, prețul a sărit la 65.000 de dolari, iar atunci au început să-și manifeste interesul pentru Bitcoin.
Acesta a fost momentul când cererea pentru un Fond Tranzacționat la Bursă pentru Bitcoin (ETF) a explodat pur și simplu. Wall Street a recunoscut Bitcoin-ul ca fiind un activ legitim, a investit miliarde de dolari în el și a decis să ofere debutanților o poartă către lumea criptomonedelor. Astfel au luat naștere ETF-urile Bitcoin, un nou produs de investiții.
Ce este un BitCoin ETF?
Un fond tranzacționat la bursă pentru Bitcoin (ETF) este un fond de investiții care urmărește prețul Bitcoin pe mai multe platforme de schimb criptomonede. Cu toate acestea, fondul este listat și tranzacționat doar pe bursele de valori.
Investitorii pot cumpăra acțiuni ale unui ETF Bitcoin. Acest lucru reprezintă o cale de acces pentru cei care sunt noi în lumea criptomonedelor. Ei nu sunt obligați să se înregistreze pe platforme de schimb cripto sau să gestioneze portofele de criptomonede. Expunerea lor la Bitcoin este indirectă.
Bitcoin este o monedă nereglementată, iar autoritățile financiare din întreaga lume sunt precaute în ceea ce privește autorizarea fondurilor tranzacționate la bursă legate de criptomonede. Acestea menționează volatilitatea cripto, incertitudinea legală și utilizarea pentru operațiuni financiare ilegale ca fiind cele mai mari obstacole în calea aprobării oficiale a ETF-urilor.
ETF-urile Bitcoin sunt disponibile în prezent în mai multe jurisdicții, inclusiv Canada, Franța și Germania. Primul ETF crypto din lume, Purpose Bitcoin ETF (BTCC), a fost lansat doar la începutul anului 2021.
Care este Scopul unui Fond Tranzacționat la Bursă?
În general, ETF-urile sunt produse financiare care oferă posibilitatea de a investi în sute de active diferite în același timp. Tradițional, acestea urmăresc un indice sau un coș de active dintr-o anumită industrie, locație geografică sau clasă de active.
ETF-urile sunt la modă, dar nu sunt produse de investiții foarte noi. Lansate pentru prima dată în anii ’90, în principal pentru jucătorii instituționali, fondurile tranzacționate la bursă au fost ulterior adoptate de investitorii individuali. Popularitatea lor a crescut semnificativ în timp, în special datorită diversificării și abordării mai puțin riscuri pe care o oferă.
Cu ETF-urile, investitorii nu mai trebuie să cumpere 100 de acțiuni diferite pentru a-și diversifica portofoliile sau să se confrunte cu nivelul de risc asociat investițiilor în companii individuale. ETF-urile au fost ușor de cumpărat, mai puțin riscante decât acțiunile individuale și mai ieftine decât fondurile mutuale tradiționale, care colectau pur și simplu banii și îi investeau activ în anumite active.
Cum Funcționează un ETF?
Un ETF cumpără în primă fază o anumită cantitate de criptomonede pe diferite platforme de schimb cripto. Aceste dețineri sunt apoi reprezentate sub formă de acțiuni ale fondului. Inițial, prețul acțiunilor ETF este stabilit de fiecare fond în parte.
După listarea la bursă, prețul acțiunilor ETF depinde de mai mulți factori care sunt determinați de modelul de funcționare al ETF-ului. ETF-urile sunt împărțite în fonduri gestionate activ și pasiv.
Un ETF gestionat pasiv urmărește pur și simplu prețurile activelor subiacente. De exemplu, ETF-ul cumpără 1.000 de BTC pe diferite platforme de schimb și le păstrează în depozit la rece pentru o anumită perioadă de timp. Prețul acțiunilor unui astfel de ETF urmează și replică pur și simplu mișcările prețului Bitcoin.
Un ETF gestionat activ are o echipă activă și aplică o strategie de investiții activă. De exemplu, managerii fondului fac tranzacții constante cu Bitcoin pentru a obține performanțe superioare pe piață și randamente mai mari. ETF-urile gestionate activ pot aplica comisioane mai mari, dar probabil vor obține rezultate mai bune.
Când sunt listate la bursele de valori, ETF-urile de criptomonede sunt tranzacționate sub forma de acțiuni. Nu toate aceste burse susțin posibilitatea de a cumpăra fracțiuni mici din fiecare acțiune. Acest lucru înseamnă că investiția într-un ETF crypto ar putea necesita cumpărarea cel puțin unei acțiuni pentru a intra în joc.
Cum Investiția într-un ETF Bitcoin Diferă de Achiziționarea Directă?
Emitenții de ETF-uri Bitcoin își propun să ofere expunere la criptomonede pentru investitorii tradiționali cu conturi la casele de brokeraj de pe bursele de valori. Se așteaptă ca posibilitatea de a cumpăra ETF-uri Bitcoin pe bursele de valori să ajute o audiență mai largă să se implice în lumea monedelor digitale.
Ca întotdeauna, noul produs de investiții are atât avantaje, cât și dezavantaje în comparație cu achiziționarea directă a Bitcoinului pe platformele de schimb cripto.
Avantajele unui ETF Bitcoin
Expunerea indirectă la Bitcoin reprezintă un proces de investiții mai simplu pentru cei care sunt noi în lumea criptomonedelor. Ei nu trebuie să configureze portofele digitale și să mute monede în și din platformele de schimb cripto.
Piața ETF-urilor este supusă unei reglementări stricte. Doar companiile care respectă standardele reglementare înalte sunt calificate să emită ETF-uri. Acestă abordare reduce riscul posibilelor fraude financiare.
Un ETF este un produs de investiții reglementat, iar diferite jurisdicții pot să-l impoziteze la o rată mai mică în comparație cu alte forme de investiții, cum ar fi achiziționarea directă a criptomonedelor.
Fondurile tranzacționate la bursă tradiționale plătesc dividende acționarilor lor. Investitorii le pot încasa sau reinvesti în acțiuni ale aceluiași ETF.
Dezavantajele unui ETF Bitcoin
Program de lucru limitat: Acțiunile ETF-urilor crypto se tranzacționează ca acțiuni. Cu toate acestea, spre deosebire de platformele de schimb cripto care sunt deschise 24/7, bursele de valori execută ordine doar în timpul orelor lor de deschidere.
Cheltuieli: ETF-urile crypto percepe taxe administrative și operaționale. De obicei, pe piața bursieră, aceste taxe sunt numite “rata de cheltuieli”. Uneori, acest tip de taxă poate ajunge până la 2%, ceea ce este mai mare în comparație cu taxele plătite de traderi pe platformele de schimb cripto.
Aprobarea ETF-urilor Bitcoin depinde în mod puternic de legile naționale: Acest lucru înseamnă că ETF-urile crypto pot fi listate doar pe bursele de valori care funcționează în aceeași jurisdicție. Nu toate dintre ele aprobă ordinele de cumpărare sau vânzare din străinătate. Acest lucru creează limitări pentru investitorii străini.
Un ETF Bitcoin se bazează doar pe Bitcoin: Nu poate trece la Ethereum sau alte monede digitale. În acest caz, un ETF legat de o singură criptomonedă diferă de ETF-urile standard, care urmăresc un coș de acțiuni dintr-un anumit sector.
Comparate cu achiziționarea directă, ETF-urile crypto par a fi o abordare ușoară și eficientă către lumea monedelor digitale. Acestea pot funcționa ca un teren de joacă pentru investitorii curioși cu privire la criptomonede care sunt reticenți să cumpere Bitcoin direct.
Cu toate acestea, pentru deținătorii existenți de criptomonede, ETF-urile ar putea să nu reprezinte o opțiune relevantă, deoarece se află deja pe piața criptografică.